Sajtkészítés

Elkészítik az ország legnagyobb sajtját

Brutális, kétemberes sajt készül Bodrogkeresztúrban

Kétemberes, nagyjából negyven kilogrammos, comte típusú sajtot készít Hegedűs Imre sajtmester szeptember 28-án, szombaton Bodrogkeresztúrban, a Mindszenthavi Mulatságon.

A „mutatvány” 10 órakor kezdődik a település piacán. A közönség részt vehet a sajtkészítés teljes folyamatában, a tejfogadástól, egészen a sajt megformázásáig.

Hogy ez mennyire így van, közös áldomást iszunk a sajt tiszteletére, miután az Úr támogatását kérjük egy rövid imádsággal Szűcs Edina nagytiszteletű református lelkészasszony irányításával.

A nap folyamán a piacon helyi és környékbeli termelők sajtjait, termékeit is megkóstolhatják. A programokról itt olvashatnak.

Hegedűs Imre, aki egy szövetkezet elnöke is volt korábban, így vall a sajtkészítés iránti vonzalmáról a Sajtfogások című kötetben: „Világ életemben szerettem az eszközökkel, szerszámokkal, gépekkel bánni. Mikor korábbi munkahelyem, a tejfeldolgozó üzem épült, ott is valamennyi eszközt látni, használni akartam, így keveredtem oda egy háromszáz literes sajtkádhoz. Tudni akartam, hogy mi miért van ott, mi a célja és persze, hogy hogyan is működik. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy hobbimmá vált, hogy sajtot készítsek, eleinte heti egy napot töltöttem ezzel, később jóval többet. Hosszú idő kellett ahhoz ugyanis, hogy ehető legyen a sajtom.”