Az ország sajtja

Az ország sajtja

A sajtok felvágásának kulisszatitkai

A sajt felszeletelése nem csupán arról szól, hogy kisebb adagokra aprítjuk, ez sokkal inkább művészet. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mire kell odafigyelni, ha nem akarunk nagyot hibázni. A sajt felvágásánál több tényezőt is figyelembe kell vennünk, nem mindegy, hogy milyen fajta, milyen állagú és milyen formájú sajttal van dolgunk. Ezek közül a legfontosabb kritérium a sajt alakja.

A kerek sajtoknál úgy kell eljárnunk, mint ha egy tortát szeletelnénk, a sajtot a közepén kell bemetszeni, majd két sugarat kell kivágni egészen a széléig, hogy a végeredmény egy kis hegyes háromszög alakú rész legyen.

A kúp alakú sajtok esetében a közepénél kezdjük a vágást egészen a széléig, felülről lefelé, hogy végül olyan háromszög alakú cikkeket kapjunk, mint a kerek sajtok esetében.

A négyszögletes sajtokat ugyanígy kell felvágni, középről kifele a széléig, hogy a végén kis háromszögeket kapjunk.

A szív alakú sajtokkal ugyanúgy kell eljárni, mint a kerek sajtokkal, a közepétől kiindulva a széléig vágjuk, hogy apró háromszögeket kapjunk.

A kisméretű kerek sajtokat általában csak félbevágjuk, hiszen az így kapott darab egy falat, de ha ennél kevesebbet szeretnénk belőle, akkor negyedelhetjük is, a henger alakú sajtot pedig egyszerűen csak fel kell szeletelni, hogy kis korongokat kapjunk.

Az ék alakú sajtok esetében elsősorban arra kell figyelni, hogy ne vágjuk le a sajt csúcsos végét, a sajt sarkától kezdve az oldalával párhuzamos szeleteket kell belőle vágni, a csúcsnál pedig ferde vágásokkal kell haladni, hogy ne csak a kéreg maradjon a végére.

A nagy korong alakú sajtok esetében, amiből egy tortaszelethez hasonlító darabot veszünk meg a boltban, tulajdonképpen a tortaszeletet kell felvágnunk, olyan módon, hogy a csücsöktől kell kiindulni és a másik, széles végével párhuzamos szeleteket kell vágnunk, majd amikor elérünk a tortaszelet feléhez, akkor a sajt kérgével párhuzamos szeletekkel kell folytatni a műveletet.

Ami a kék sajtokat illeti, a formától függ, hogy milyen módon kell felvágni a sajtot, de mindkét formánál huzalt vagy hosszú kést használjunk. Ha kerek kéksajtunk van (olyan formájú, mint egy camembert), akkor a tortaszeletelés a legjobb módszer, a közepétől a széléig haladva kis háromszögekre vágjuk fel a sajtot. Amennyiben egy nagyobb korongból vágott tortaszelet formájú kéksajttal van dolgunk, a sajtot az oldalára fektetjük és a vékony rész közepétől kiindulva háromszög alakú szeletekre vágjuk a sajtot, amíg el nem érünk a széléig.

Végül a parmezán típusú kemény sajtok esetében nem kell sokat bajlódni a szeleteléssel, egy rövid pengéjű késsel egyszerűen csak darabokra kell törni.

Vágjunk bele!

2020.01.23. sajtgasztronómia

Kéksajt, szőlővel isteni, pezsgővel az igazi

A nagy sajtbotrány! Milyen az igaz trappista?

Legutóbbi bejegyzések

  • A nagy sajtbotrány! Milyen az igaz trappista?
  • A sajtok felvágásának kulisszatitkai
  • Kéksajt, szőlővel isteni, pezsgővel az igazi
  • Bátran kísérletezzünk az ízekkel avagy Sajtmustra a séfek szemével
  • 65 cm

Hírlevél

Legutóbbi hozzászólások

    Archívum

    • 2020 február
    • 2020 január
    • 2019 október
    • 2019 szeptember
    • 2019 augusztus

    Kategóriák

    • Egyéb kategória
    • sajtgasztronómia
    • sztori

    Címkék

    65 cm Bodrogkeresztúr brutális sajt Bodrogkeresztúr comte Hegedűs Imre Cheese Lovers Hegedűs Imre Comté csicsörke Hegedűs Imre Hegedűs sajt lekvár Mikulov Orda ország sajtja paradicsom paraszt sajt Ficsor Árpád Quilquiña ricotta sajt sajt cseh parenyica comte mikulov sajtkészítő sajtmustra séf
    Köszönjük WordPress! | Sablon: Neblue Szerző: NEThemes.