A sajtok felvágásának kulisszatitkai

A sajt felszeletelése nem csupán arról szól, hogy kisebb adagokra aprítjuk, ez sokkal inkább művészet. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mire kell odafigyelni, ha nem akarunk nagyot hibázni. A sajt felvágásánál több tényezőt is figyelembe kell vennünk, nem mindegy, hogy milyen fajta, milyen állagú és milyen formájú sajttal van dolgunk. Ezek közül a legfontosabb kritérium a sajt alakja.

A kerek sajtoknál úgy kell eljárnunk, mint ha egy tortát szeletelnénk, a sajtot a közepén kell bemetszeni, majd két sugarat kell kivágni egészen a széléig, hogy a végeredmény egy kis hegyes háromszög alakú rész legyen.

A kúp alakú sajtok esetében a közepénél kezdjük a vágást egészen a széléig, felülről lefelé, hogy végül olyan háromszög alakú cikkeket kapjunk, mint a kerek sajtok esetében.

A négyszögletes sajtokat ugyanígy kell felvágni, középről kifele a széléig, hogy a végén kis háromszögeket kapjunk.

A szív alakú sajtokkal ugyanúgy kell eljárni, mint a kerek sajtokkal, a közepétől kiindulva a széléig vágjuk, hogy apró háromszögeket kapjunk.

A kisméretű kerek sajtokat általában csak félbevágjuk, hiszen az így kapott darab egy falat, de ha ennél kevesebbet szeretnénk belőle, akkor negyedelhetjük is, a henger alakú sajtot pedig egyszerűen csak fel kell szeletelni, hogy kis korongokat kapjunk.

Az ék alakú sajtok esetében elsősorban arra kell figyelni, hogy ne vágjuk le a sajt csúcsos végét, a sajt sarkától kezdve az oldalával párhuzamos szeleteket kell belőle vágni, a csúcsnál pedig ferde vágásokkal kell haladni, hogy ne csak a kéreg maradjon a végére.

A nagy korong alakú sajtok esetében, amiből egy tortaszelethez hasonlító darabot veszünk meg a boltban, tulajdonképpen a tortaszeletet kell felvágnunk, olyan módon, hogy a csücsöktől kell kiindulni és a másik, széles végével párhuzamos szeleteket kell vágnunk, majd amikor elérünk a tortaszelet feléhez, akkor a sajt kérgével párhuzamos szeletekkel kell folytatni a műveletet.

Ami a kék sajtokat illeti, a formától függ, hogy milyen módon kell felvágni a sajtot, de mindkét formánál huzalt vagy hosszú kést használjunk. Ha kerek kéksajtunk van (olyan formájú, mint egy camembert), akkor a tortaszeletelés a legjobb módszer, a közepétől a széléig haladva kis háromszögekre vágjuk fel a sajtot. Amennyiben egy nagyobb korongból vágott tortaszelet formájú kéksajttal van dolgunk, a sajtot az oldalára fektetjük és a vékony rész közepétől kiindulva háromszög alakú szeletekre vágjuk a sajtot, amíg el nem érünk a széléig.

Végül a parmezán típusú kemény sajtok esetében nem kell sokat bajlódni a szeleteléssel, egy rövid pengéjű késsel egyszerűen csak darabokra kell törni.

Vágjunk bele!