Az ország sajtja

Az ország sajtja

Kovács Gyula és Horváth Gábor séfek

Bátran kísérletezzünk az ízekkel avagy Sajtmustra a séfek szemével

A sajt nem csak az étkezés végén kiváló, különleges párosításokkal valódi ízkavalkádot hozhatunk létre. A hétvégi Sajtmustra egyik programjaként a Zsendice sajtbolt kínálata ihlette alkotásokat mutatott be két séf, Kovács Gyula és Horváth Gábor. Kiderült, hogy camembert sütőtökkrémmel éppúgy isteni, mint a borseprűs sajt othello lekvárral.

“Bátran merjünk kísérletezni a sajtokkal, rá fogunk jönni, hogy mennyi módon fogyaszthatjuk!” – mondta el Horváth Gábor, aki A Séf és a Kertész termékeiből kínált ízelítőt a különböző sajtokhoz. Kóstolásnál alapszabály, hogy a lágyabb ízektől a sósabbak felé haladjunk, előbb következzenek a sós, majd az édes variációk.

Ennek jegyében az első falat zsenge kecskesajttal töltött burgonyagombóc volt homoktövissel, mogyoróval gazdagított sütőtökkrémmel. A tányéron várakozott még egy szintén gombócba bugyolált kéksajt is, melyhez a körítés quilquiña-s paradicsommártás volt.

Horváth Gábor elmondta a burgonya íze és textúrája nagyszerűen lágyítja és összefogja az ízkompozíciókat, így érdemes felhasználni a konyhában, különösen a kezdő sajtkóstolóknak. A friss kecskesajtot remekül támogatta az édeskés sütőtökös krém. A kéksajt intenzívebb, sósabb aromáját pedig izgalmasan egészítette ki a pikánsan fűszerezett paradicsompüré.

A sorban a következő a nem túl érett camembert volt, melyet csillagánizsos céklalekvár koronázott. Bármilyen meglepő, a csillagánizs tökélyre vitte cékla földes és a sajt kellemesen jellegzetes kombinációját.

Csicsörke lekvár

Míg a vendégek kóstoltak, Horváth Gábor mesélt a minőségi alapanyagok fontosságáról. Hiszen nem mindegy, milyen gyártási folyamaton esett át a sajt, amit az asztalunkra teszünk. Ma már hazánkban is egyre több a kézműves sajtmester, akik ügyelnek arra , hogy az eljárás során valódi ínyencségek készüljenek. A jó minőségű termék ugyan drágább, azonban kevesebb is elég belőle, emellett adalékanyagokat nem tartalmaz, így a testünknek is használ.

A sós után az édes következett, a Csicsörke lekvár variációit Kovács Gyula kóstoltatta. Narancsos, mandulás sárgabarack, othelló és feketeribizli lekvár kísérte a karakteres borseprűs sajtfalatkákat. A gyümölcsköltemények közös jellemzője, hogy a lehető legkevesebb ideig hőkezelték, így a zamatos, gazdag gyümölcsízek teljesértékűen érvényesülnek bennük. A borseprűs, édeskés sajtból a friss, gyümölcsös párosítás fantasztikus ízeket varázsolt elő.

A bemutató legfontosabb tanulsága, hogy a jó minőségű sajt bármelyik napszakban, bármilyen ízkombinációban képes az étkezést kényeztető élvezetté varázsolni. A lényeg, hogy merjük élvezni az ízeket és az életet!

2019.10.15. sajtgasztronómia
csicsörkelekvárparadicsomQuilquiñasajtsajtmustraséf

65 cm

Kéksajt, szőlővel isteni, pezsgővel az igazi

Legutóbbi bejegyzések

  • A nagy sajtbotrány! Milyen az igaz trappista?
  • A sajtok felvágásának kulisszatitkai
  • Kéksajt, szőlővel isteni, pezsgővel az igazi
  • Bátran kísérletezzünk az ízekkel avagy Sajtmustra a séfek szemével
  • 65 cm

Hírlevél

Legutóbbi hozzászólások

    Archívum

    • 2020 február
    • 2020 január
    • 2019 október
    • 2019 szeptember
    • 2019 augusztus

    Kategóriák

    • Egyéb kategória
    • sajtgasztronómia
    • sztori

    Címkék

    65 cm Bodrogkeresztúr brutális sajt Bodrogkeresztúr comte Hegedűs Imre Cheese Lovers Hegedűs Imre Comté csicsörke Hegedűs Imre Hegedűs sajt lekvár Mikulov Orda ország sajtja paradicsom paraszt sajt Ficsor Árpád Quilquiña ricotta sajt sajt cseh parenyica comte mikulov sajtkészítő sajtmustra séf
    Köszönjük WordPress! | Sablon: Neblue Szerző: NEThemes.