Bátran kísérletezzünk az ízekkel avagy Sajtmustra a séfek szemével

A sajt nem csak az étkezés végén kiváló, különleges párosításokkal valódi ízkavalkádot hozhatunk létre. A hétvégi Sajtmustra egyik programjaként a Zsendice sajtbolt kínálata ihlette alkotásokat mutatott be két séf, Kovács Gyula és Horváth Gábor. Kiderült, hogy camembert sütőtökkrémmel éppúgy isteni, mint a borseprűs sajt othello lekvárral.

“Bátran merjünk kísérletezni a sajtokkal, rá fogunk jönni, hogy mennyi módon fogyaszthatjuk!” – mondta el Horváth Gábor, aki A Séf és a Kertész termékeiből kínált ízelítőt a különböző sajtokhoz. Kóstolásnál alapszabály, hogy a lágyabb ízektől a sósabbak felé haladjunk, előbb következzenek a sós, majd az édes variációk.

Ennek jegyében az első falat zsenge kecskesajttal töltött burgonyagombóc volt homoktövissel, mogyoróval gazdagított sütőtökkrémmel. A tányéron várakozott még egy szintén gombócba bugyolált kéksajt is, melyhez a körítés quilquiña-s paradicsommártás volt.

Horváth Gábor elmondta a burgonya íze és textúrája nagyszerűen lágyítja és összefogja az ízkompozíciókat, így érdemes felhasználni a konyhában, különösen a kezdő sajtkóstolóknak. A friss kecskesajtot remekül támogatta az édeskés sütőtökös krém. A kéksajt intenzívebb, sósabb aromáját pedig izgalmasan egészítette ki a pikánsan fűszerezett paradicsompüré.

A sorban a következő a nem túl érett camembert volt, melyet csillagánizsos céklalekvár koronázott. Bármilyen meglepő, a csillagánizs tökélyre vitte cékla földes és a sajt kellemesen jellegzetes kombinációját.

Csicsörke lekvár

Míg a vendégek kóstoltak, Horváth Gábor mesélt a minőségi alapanyagok fontosságáról. Hiszen nem mindegy, milyen gyártási folyamaton esett át a sajt, amit az asztalunkra teszünk. Ma már hazánkban is egyre több a kézműves sajtmester, akik ügyelnek arra , hogy az eljárás során valódi ínyencségek készüljenek. A jó minőségű termék ugyan drágább, azonban kevesebb is elég belőle, emellett adalékanyagokat nem tartalmaz, így a testünknek is használ.

A sós után az édes következett, a Csicsörke lekvár variációit Kovács Gyula kóstoltatta. Narancsos, mandulás sárgabarack, othelló és feketeribizli lekvár kísérte a karakteres borseprűs sajtfalatkákat. A gyümölcsköltemények közös jellemzője, hogy a lehető legkevesebb ideig hőkezelték, így a zamatos, gazdag gyümölcsízek teljesértékűen érvényesülnek bennük. A borseprűs, édeskés sajtból a friss, gyümölcsös párosítás fantasztikus ízeket varázsolt elő.

A bemutató legfontosabb tanulsága, hogy a jó minőségű sajt bármelyik napszakban, bármilyen ízkombinációban képes az étkezést kényeztető élvezetté varázsolni. A lényeg, hogy merjük élvezni az ízeket és az életet!