Az ország sajtja

Az ország sajtja

Egy magyar parenyica bizonyult a legjobbnak Csehországban

Magyar sikerek a mikulovi (Csehország) nemzetközi kézműves sajtok fesztiválján. Meglepő kategóriában született az egyik magyar első hely.

A cseh Martin Hrabec, aki eredetileg a slow fodd mozgalom szerelmeseként járt rendszeresen olaszországi sajtkiállításokra, mára a legismertebb cseh sajtfesztivál főszervezőjévé vált. Csehország délkeleti része, amelyet a történelmi tradíciók miatt ma is Morvaországként emlegetnek, elsősorban a bortermeléséről híres. Itt fekszik Mikulov, a festői szépségű kisváros, amely az elmúlt hat évben arról is ismertté vált, hogy itt rendezik a kézműves sajtok csehországi fesztiválját. A mostani, hetedik alkalomra, már nem csak a hagyományosan jelen levő cseh és szlovák készítők kaptak meghívást; lengyel és magyar résztvevőkkel, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének tagjaival is bővült.

Martin Hrabec, a kiállítás megálmodója és fő szervezője

A résztvevőknek egyetlen feltételnek kell megfeleleni: kimondottan kisüzemi jelleggel kell, hogy bírjanak. A fő szervező, Hrabec elmondta, hogy tudatos megfontolásból nem keresik a nagyüzemi gyártókkal a kapcsolatot. Minden szempontból az iparos (családi hgazdasági) jelleghez szeretnének hűek maradni. A 2013-ban bemutatkozó kétnapos sajtfesztivál látogatottságában az idén felülmúlta az összes korábbit. A szervezők becslése szerint a szombati nyitónapon megközelítőleg 6 -7 ezer ember látogatta meg a 28 sajtkészítő kiállító standjait. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének négy tagja, a Magyardombegyházi Szövetkezet, a Maszlik Családi Gazdaság – Szente, a Paraszt Sajt – Dunaharaszti és Tebike Kft. – Győr teljes kínálattal vonult fel, de rajtuk kívül még mintegy tíz magyar sajtkészítő, illetve zsűritag képviselte a magyar sajtdiplomáciát.

A magyarok megtalálták a helyiek szívéhez vezető utat

Martin Hrabec elmondta, örül, hogy Magyarország is képviselteti magát, s szavaiból érezhető, volt, nem csak a kincstári udvariasság mondatja ezt vele. Hozzátette, hogy szervezői szempontból is tökéletesen elégedett a magyar résztvevőkkel, egyrészt mert professzionális hozzáállást tapasztalt mindegyikük részéről, akik önállóan megoldanak mindent; a kiállított sajtok pedig minőségi termékként a látogatók – vásárlók körében is nagy siker. Személy szerint még egy köszönettel tartozik a magyar résztvevőknek, amiért elhozták a nagy sajtfőző rézüstöt, amely a fesztivál egyik fő látványossága lett.

Hegedűs Imre, alelnök és a látványos rézüst

A magyarországi sajtokat nem csak a nagyközönség, hanem a szakmai zsűri is nagyra értékelte; hiszen három kategóriában magyar kiállító első helyet szerzett; köztük nagy meglepetésre a szláv specialitásnak tartott parenyica kategóriában is. Itt a szentei Maszlik Családi Gazdaság lett az első. A nemzetközi zsűri ugyanígy a legjobbnak ítélte a félkemény és kemény tehéntej sajtok kategóriában Ficsor Árpád dunaharaszti Paraszt Sajtját, valamint a félkemény és kemény kecsketej sajtok kategóriában az izsáki Alföldi Garabonciás Kft. félkemény füstölt kecskesajtját. Ficsor Árpád Paraszt Sajtja volt az egyetlen a díjazottak közül, amelyik a lehetséges maximum pontszámot érdemelte ki.

Hat nagydíjat is kiosztottak, ebből kettő Magyarországra kerül. Az egyiket Ficsor Árpád, a másikat pedig Maszlik Zoltán viheti haza. Hegedűs Imre, a Sajtkészítők Egyesületének alelnöke pedig egy külön a mikulovi kiállítás emlékére készült sajtot adott át a szervezőknek, amely éppen a 2020-as fesztiválra kell, hogy beérjen. Így egy okkal több is van arra, hogy a magyarországi sajtkészítő mesterek ismét eljöjjenek Mikulov történelmi főterére.

A cseh meghívást a magyar sajtosok azzal viszonozták, hogy a VII. Magyar Sajtmustrára invitálták a cseh kézműves sajtkészítőket, október elején.

A VII. Magyar Sajtmustráról itt olvashatnak részletesen: https://www.facebook.com/events/374309913488979/

írás és fotó: Somogyi Szilárd/orszagsajtja.hu
2019.09.15. sztori
sajt cseh parenyica comte mikulov sajtkészítő

Csapra verik a hordót, és sajtot majszolnak

Óriási élmény volt rájönni a sajtkészítés isteni csodájára - VIDEÓVAL

Legutóbbi bejegyzések

  • A nagy sajtbotrány! Milyen az igaz trappista?
  • A sajtok felvágásának kulisszatitkai
  • Kéksajt, szőlővel isteni, pezsgővel az igazi
  • Bátran kísérletezzünk az ízekkel avagy Sajtmustra a séfek szemével
  • 65 cm

Hírlevél

Legutóbbi hozzászólások

    Archívum

    • 2020 február
    • 2020 január
    • 2019 október
    • 2019 szeptember
    • 2019 augusztus

    Kategóriák

    • Egyéb kategória
    • sajtgasztronómia
    • sztori

    Címkék

    65 cm Bodrogkeresztúr brutális sajt Bodrogkeresztúr comte Hegedűs Imre Cheese Lovers Hegedűs Imre Comté csicsörke Hegedűs Imre Hegedűs sajt lekvár Mikulov Orda ország sajtja paradicsom paraszt sajt Ficsor Árpád Quilquiña ricotta sajt sajt cseh parenyica comte mikulov sajtkészítő sajtmustra séf
    Köszönjük WordPress! | Sablon: Neblue Szerző: NEThemes.