Óriási élmény volt rájönni a sajtkészítés isteni csodájára – VIDEÓVAL

Így jelenetette be a sajtzsűri elnöke, hogy Ficsor Árpád sajtja a maximális 100 pottal lett a mikulovi fesztivál legjobbja

Ficsor Árpád a díjátadó után nyilatkozott az orszagsajtja.hu-nak

Egy tehenész gyerek vagyok, aki Budapest mellett, Dunaharasztin gazdálkodik. 220 hektáron folytatunk bio-növénytermesztést, amely alá van rendelve az állattenyésztésnek, tehát az állatok bio-, illetve szalma alapú takarmányt kapnak. Egy hagyományos fajtával, a magyar tarkával dolgozunk. Ebből a fajtából van egy saját törzstenyészetünk is, kettőszázhúsz egyeddel. Mintegy száz a tejelő, a többi pedig növendék.

A sajtkészítést azért is szeretjük, mert bő tíz évig csak tejtermeléssel foglalkoztunk és óriási élmény volt rájönni arra, hogy a tejhez hozzáadott baktériumok vagy probiotikumok elvégzik a savanyítást és ténylegesen egy csoda megy végbe! A Jóisten egy olyan csodát rakott körénk, amelyet egyből felismerünk! Nem alapanyag-termelőkké válik így a gazda, hanem egy végtermék kerül ki a kezeink alól.

A csehországi benyomásaim nagyon jók, a nagyközönség talán itt már polgárosultabb, mint nálunk; ez abban is megjelenik, hogy többet áldoznak például a sajtvásárlásra.  Ez számunkra is perspektívát jelent. Szívesen jövünk jövőre is Mikulovba, az egyetlen probléma csak, hogy a gazdaember nehezen szakad el az otthoni tennivalóktól, főleg több napra. Viszont itt sokat tudunk egymástól tanulni, még úgy is, ha van köztünk nyelvi akadály. Például a mögöttem végzett második helyezett cseh sráccal cseréltem sajtokat és meg tudtuk beszélni az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat is.